Debatemne: Thai-Dk Din debat side :: Det er en skamplet for Danmark

Oprettet af yindee d. 28-03-2013 13:14
#8

kilde http://www.facebo...651577859/

Et indlæg skrevet af Skibsfører Arne Manly, som han har sendt til Jyllandsposten, men ikke fået optaget:
Jeg bringer det her, med Arnes tilladelse, da jeg syntes det er rigtig godt skrevet og fortjener at blive læst:

Menneskerettigheder.

Forleden dag kunne man høre om, at statsministeren under sit besøg i Tanzania havde indgået en aftale mellem Danmark og Tanzania vedr. overdragelse og retsforfølgelse af formodede pirater tilfangetaget af danske fregatter i Det Indiske Ocean.


Det er således lykkedes en dansk regering efter ca. 5 års betydelige udgifter for Søværnet at få denne hjørnesten på plads for overhovedet at kunne løse problemet med at være tvunget til at skulle ilandsætte fangne pirater på en somalisk strand, forsynet med mad og drikke (og klar til nye overfald på sagesløse søfolk).
I den omtalte aftale fremgår det, at Danmark vil hjælpe med at sikre, at piraterne får en retfærdig rettergang og at deres menneskerettigheder ikke overtrædes under tilbageholdelsen.

Undskyld, men det er til at få kvalme af.

Man kan som sømand ikke undgå at tænke på, at den eftergivenhed og hensyntagen til de kriminelle, der stilles til skue, fremfor til ofrene i mange sager efterhånden er blevet en eksportvare fra det rare danske udenrigsministerium.
Hvordan kan man overhovedet forestille sig, at f.eks. de pirater, der holder vores danske søfolk fanget i et usselt jordhul, pint og plaget og udsultet på 3die år kan have nogen som helst rettigheder i opgørets time!

Forsvarsminister Nick Hækkerup besvarede min henvendelse til ham vedr. gidslernes situation d. 25.06.12.med et pænt brev:

Tak for din henvendelse til mig d 26.05.12 vedrørende de tilbageholdte gidsler fra det danske skib Leopard.
Jeg føler oprigtigt, at det er en ulykkelig situation Søren Lyngbjørn, Eddy Lopez, de fire filippinske besætningsmedlemmer og alle de pårørende er i.
Jeg har desværre ikke mulighed for at gå yderligere ind i sagen. Af hensyn til dine kollegers sikkerhedssituation kan jeg ikke udtale mig yderligere i sagen. Det håber jeg, at du har forståelse for.
Forsvarsministeriet har drøftet din henvendelse med Udenrigsministeriets Borgerservice, som bistår danske statsborgere, der er kommet i vanskeligheder i udlandet. Borgerservice har oplyst, at du er velkommen til at kontakte dem, hvis du ønsker det.
Med venlig hilsen
Nick Hækkerup”

Grunden til min henvendelse til Forsvarsministeriet var et forslag om at lade vores Jægerkorps klare opgaven. Vi har Verden bedste elitesoldater, hvilket de har bevist i div. Konfliktområder.
Men det anses formodentligt at være for risikabelt at udføre en befrielsesaktion, siden det ikke allerede er sket.

Jeg kontaktede Borgerservice, som i et ligeledes pænt brev svarede således gengivet i store træk:

Sagen om besætningen på det danske skib Leopard, der sidder tilbageholdt i Somalia er en sag, der bekymrer og optager os i Udenrigsministeriets Borgerservice.
Vi bruger mange kræfter på sagen, som vi gør i alle sager, hvor danskere er i nød i udlandet.
Rederiet har ansvaret for at forhandle med piraterne og bistås af et professionelt internationalt sikkerhedsfirma.
Regeringen handler ikke med pirater, og al erfaring viser, at enhver omtale i medierne eller af politiske repræsentanter i sager om pirateri med det samme kan forøge løsesumskravet betydeligt og trække sagen i langdrag.
Myndighederne følger selvsagt sagen tæt og er i løbende kontakt med rederiet, samtidig bistås de pårørende i sagen og vi håber selvsagt ligesom alle andre, at de søfarende hurtigst muligt kan blive genforenet med deres familier.
Af hensyn til gidslernes sikkerhed kan jeg desværre ikke give yderligere oplysninger.
Det håber jeg, at du har forståelse for.
Venlig hilsen

Udenrigsministeriets Borgerservice.”

Det var udmærket at få et svar fra disse instanser – indholdet var forventeligt og kunne vel heller Ikke være anderledes. Alligevel tillod jeg mig i en ny henvendelse til Borgerservice at spørge
Hvor længe man her regnede med at lade rederi og pirater forhandle? i månedsvis eller årevis?
Eller til vi fik en melding om, at vores venner var afgået ved døden??
Det var jo ikke så pænt af mig at skrive, og jeg fik da heller ikke noget svar.
Nu er der gået ca. 10 måneder siden min henvendelse, og man sidder tilbage med en følelse af magtesløshed og håbløshed.

Bruger Borgerservice stadig mange kræfter på denne sag, eller er den ”lodret arkiveret”?
Mig bekendt er der ikke sket nogen som helst fremskridt i løsgørelsen af vores seks forpinte gidsler i Somalia.
Borgerservice kan vel ikke have fravalgt Somalia som sit interesseområde pga. kravet om tavshed?
Vi kan kun gætte. Der er lagt låg på fra alle sider. Desværre tyder noget på, at intet nyt er dårligt nyt. Det virker som om gidslerne af de ansvarlige er afskrevet til den evige tavshed!
Samtidig tilflyder der landet en mild regn i form af pengegaver, der måske kunne være brugt til at lægge pres på modtagerne for at få frigjort vores søfolk.

Undskyld, men da man nu ikke må eller kan anvende magt, havde det så ikke været en opgave for Udenrigsministeriets Borgerservice evt. i samarbejde med politiet at give den almægtige og stenrige reder for rederiet Shipcraft ”et tilbud han var nødt til at tage stilling til.
Eller er døren smækket i for videre forhandling? eller hvad foregår der?
Det drejer sig om at redde seks mennesker – og helst mens der stadig er liv i dem!
Vær så venlig at forklare mig hr. udenrigsminister Villy Søvndal, hvorfor der ikke er blevet handlet for længe siden? – og stadig heller ikke synes at være nogen planer herom?

Med venlig hilsen

Skibsfører Arne Manly